Massage bij kanker

Massage kan verlichting en ontspanning bieden aan mensen met kanker. Dat blijkt uit onderzoek en wordt ook onderschreven door verschillende ziekenhuizen. Toch is deze methode nog relatief onbekend.

In mijn praktijk ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden waarmee ik cliënten nog meer kan helpen. Tijdens de opleiding Massage bij kanker heb ik gemerkt wat voor invloed dit heeft op de cliënt. De massage ontspant het lichaam en kan het herstel ondersteunen. Het is een veilige en liefdevolle vorm van aanraking waarbij aandacht voor de cliënt voorop staat.

Massage kan verlichting geven

Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat massage kan helpen bij pijn, misselijkheid, angst, slapeloosheid, eenzaamheid en stress. Ziekenhuizen zetten de massage daarom ook steeds vaker in voor complementaire ondersteuning tijdens een behandelingsperiode. De massage kan in elke fase van de ziekte worden toegepast en is ook geschikt als ondersteuning bij palliatieve zorg.

Liefdevolle aandacht is tijdens een ingrijpende ziekte als kanker heel belangrijk. Veel mensen ondergaan zware therapieën als chemo en bestralingen en dat laat zijn sporen na. Door mijn verantwoorde manier van masseren en zorgzaam te zijn, voelen mensen zich weer even mens.

Ik heb een cliënt meegemaakt die ik, vlak nadat zij een chemobehandeling had gekregen, een voet- en onderbeenmassage gaf. Zij vertelde mij naderhand, als ze wist dat ze bij de volgende Chemobehandeling weer een massage zou krijgen, dat ze er niet zo tegenop zou zien, want dan had ze iets om naar uit te kijken. Op zo’n moment ben ik erg dankbaar dat ik dit werk mag doen.De massage is echt gericht op ontspanning en het welzijn van de patiënt. Een afspraak duurt ongeveer een uur.
We starten met een intake waarbij we bespreken wat wel en niet wenselijk is. Soms zijn bepaalde gebieden te gevoelig om te masseren. Daarna volgt de rustgevende massage en tot slot het nagesprek: hoe is het verlopen en hoe voelt het nu?
Mijn intentie is om de cliënt met zorgzame aandacht even los te laten komen van het patiënt-zijn. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd.


Bij massage bij kanker wordt de massage aangepast op uw klachten en conditie. Hierdoor raakt uw lichaam niet verder uit balans, maar ontspant. Door kennis van de ziekte, de behandelingen en bijwerkingen daarvan kan ik u een optimale ontspanningsmassage geven.


Netwerk "Massage bij kanker"

Het "Netwerk massage bij kanker" is een landelijk netwerk van gespecialiseerde masseurs en massagetherapeuten die de specialisatieopleiding 'Massage bij Kanker' hebben gevolgd.

Voor meer informatie kunt u de  website van het Netwerk bezoeken of vrijblijvend contact met mij opnemen.


Via het instituut Massage bij kanker heb ik deze opleiding gevolgd. Dit is een nationaal en internationaal erkend trainings- en expertise-instituut op het gebied van complementaire zorg in de oncologie. Het instituut werkt hierin samen met ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen.

De opleiding is alleen toegankelijk voor professionele masseurs met ruime ervaring en die lid zijn van een beroepsvereniging. Een massage door een erkend therapeut wordt vergoed als u aanvullend verzekerd bent.