home
shiatsu
therapieën
contact

Wat is Shiatsu

Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. Zoals bij vele vormen van Oosterse geneeskunst, gaat het bij Shiatsu ook om het gehele lichaam en de eenheid van lichaam en geest; de holistische benadering.
De Shiatsu-behandeling is er op gericht, het zelfherstellende vermogen van ons lichaam weer op gang te helpen en ook te houden. Hierbij wordt druk uitgeoefend op punten in het lichaam om de energie in ons lichaam weer vrij te maken.

Blokkades, herkenbaar aan b.v. stijve spieren en beknelde zenuwen, vermoeidheid etc. kunnen hierdoor worden opgeheven.

De Oosterse filosofie ziet, dat alles wat er voorvalt in verband staat met het geheel. Je kunt een voorval niet los zien van de omgeving waar het ontstaat.
De achtergrond is net zo belangrijk als de voorgrond

Een voorbeeld: hoofdpijn treedt volgens de Oosterse geneeskunst niet alleen op in het hoofd. Het is ook niet alleen een pijn. Je kunt er geen eind aan maken, zonder dat je kijkt naar de eigenlijke oorzaak en haar ook niet behandelen op dezelfde manier waarop je de hoofdpijn van iemand anders behandeld.

Het is ook een blokkade van de energie, die samenhangt met de energiepatronen in het lichaam van de persoon in kwestie, zijn omstandigheden, zijn levensstijl. De behandeling kan bestaat uit lichaamswerk met armen en benen, waarbij het hoofd niet betrokken hoeft te zijn.

Anneke Nijholt | De Boeijer 19 | 8501 RK JOURE | T 0640 349 479 | E shiatsu@annekenijholt.com
logo Anneke Nijholt