Shiatsu

Bij de Oosterse geneeskunst gaat men op zoek naar de oorzaak en bestrijdt men niet alleen de symptomen. Hierbij richt men zich niet alleen op de fysieke mens, maar op alle factoren die invloed hebben op het welzijn; lichamelijk, emotioneel, geestelijk en spiritueel.

De Shiatsubehandeling is er op gericht, het zelfherstellende vermogen van ons lichaam weer op gang te helpen en ook te houden.

Wat is Shiatsu

Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. Zoals bij vele vormen van Oosterse geneeskunst, gaat het bij Shiatsu ook om het gehele lichaam en de eenheid van lichaam en geest; de holistische benadering. De Shiatsu-behandeling is er op gericht, het zelfherstellende vermogen van ons lichaam weer op gang te helpen en ook te houden. Hierbij wordt druk uitgeoefend op punten in het lichaam om de energie in ons lichaam weer vrij te maken.

Blokkades, herkenbaar aan b.v. stijve spieren en beknelde zenuwen, vermoeidheid etc. kunnen door Shiatsutherapie worden opgeheven. De Oosterse filosofie ziet dat alles wat er voorvalt in verband staat met het geheel. Je kunt een voorval niet los zien van de omgeving waar het ontstaat.


De achtergrond is net zo belangrijk als de voorgrond

Een voorbeeld: hoofdpijn treedt volgens de Oosterse geneeskunst niet alleen op in het hoofd. Het is ook niet alleen een pijn. Je kunt er geen eind aan maken, zonder dat je kijkt naar de eigenlijke oorzaak en haar ook niet behandelen op dezelfde manier waarop je de hoofdpijn van iemand anders behandeld. Het is ook een blokkade van de energie, die samenhangt met de energiepatronen in het lichaam van de persoon in kwestie, zijn omstandigheden en zijn levensstijl. De behandeling kan bestaat uit lichaamswerk met armen en benen, waarbij het hoofd niet betrokken hoeft te zijn.


Preventief

Shiatsu is vooral preventieve gezondheidszorg. De mens wil vaak liever een snelle genezing door middel van medicijnen. In ieder geval is deze weg erg verleidelijk. Een oppervlakkige en symptomatische genezing gaat niet in op de diepere storingen, die aan de basis liggen van ziekte. Daardoor dreigt het probleem zich te herhalen, soms onder een andere vorm of op een andere plaats.


Preventieve zorg of het optimaliseren van de gezondheid en welbevinden vereist verantwoordelijkheidsbesef en inzet; niemand krijgt het cadeau. Denk eens aan gezonde voedigingsgewoonten, goede ademhaling, voldoende lichaamsbeweging, een evenwichtig relatieleven, kortom: een uit gebalanceerde levensstijl.

Hierdoor stijgt over het algemeen het gezondheidsniveau, de vitaliteit en neemt de weerstand tegen infecties toe. Deze doorstroming vitaliseert ons hele systeem en heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Shiatsu kan een belangrijk hulpmiddel zijn door de verandering die ze teweeg brengt.


De Shiatsubehandeling

Bij de Shiatsu Zen Style ligt u op de grond, op een Japans shiatsu-matras - een 'futon'- in gemakkelijk zittende, niet knellende kleren.

Door eerst vragen te stellen en door je Hara te voelen (het energiecentrum rondom de navel), kan ik het energiepatroon in je lichaam beoordelen om de juiste meridiaan (energiebaan) te behandelen. Door de juiste druk te geven met handen, ellebogen, knieën en met afwisseling van strekkingen en rotaties, probeer ik de blokkades in het lichaam te verhelpen zodanig, dat de energie weer vrij kan stromen. De behandeling duurt 60 min.

Bij alle therapie is het aan te raden om van te voren een (niet te zware) maaltijd te nuttigen. Na de behandeling is het belangrijk om het lichaam de tijd te gunnen rustig te herstellen en veel water te drinken, dit om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te laten verdwijnen.

Stoelshiatsu

Stoelshiatu is een korte (ca. 30 min.), effectieve drukpuntenmassage, vooral gericht op rug, schouders, nek, hoofd, armen en handen. De (drukpunten)massage wordt over de kleding heen gegeven.

Bij stoelshiatsu zit de cliënt op een stoel, die speciaal is ontwikkeld om een zeer ontspannende en rustgevende houding te kunnen aannemen. Bovendien stelt deze stoel de behandelaar in staat een effectieve en vitaliserende massagebehandeling te geven. Met manuele technieken bewerkt de behandelaar de armen, rug- en schouderpartij van de cliënt.

Door de behandeling wordt het stressniveau verminderd. Daardoor treed verlaging van spiertonus op en wordt de stofwisseling verbeterd. Wereldwijd wordt deze effectieve methode van ziektepreventie met veel succes toegepast.


Stoelmassage is een laagdrempelige,
eenvoudige manier om:


- heerlijk te ontspannen;

- het bloed beter te laten circuleren;

- afvalstoffen te helpen verwijderen;

- energieblokkades op te heffen;

- RSI, lage rugklachten, hoofdpijn e.d. te verminderen;

- spieren en gewrichten soepel en gezond te houden.